BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, October 31, 2011

Latihan intensif bakal komander




Hye n assalamualaikum...maaf sebab dah lama tak update blog.selepas cuty sem ni aku dua event iaitu latihan intensif bakal komander (libk)kat uitm lendu selama 10 hari... bermula 9-19 oktober 2011.. dan jambori bermula..26 - 30 oktober.so aku cerita dulu pasal libk la...

Sebenarnya banyak pengalaman yang aku dapat daripada latihan ni...so aku cerita jeq ape2 yang aku ingt pasal libk ni....mula hari pertama libk...hari pendaftaran...Uitm aku r yang pling semangat sekali dtg,,mana taknya...uitm paling awal sekali datang..ingatkan uitm lain da sampai..rupanya2..lom lg..so aktiviti pada petang tuh terpaksa ditangguhkan r...sbb uitm lain still lg blm sampai..uitm yang terlibat dalam libk ni..adalah uitm melaka (tuan rumah),uitm puncak alam dan puncak perdana,uitm chendering dan uitm aku uitm n9.. so petang tuh kitaowang kemas la tempat penginapan kitaowng...

malam tuh semua uitm sudah smpai kecuali uitm chendering..malam tuh dibahagikan kepada platun...so aku ditempatkan dalam platun 1...aku xmen no lain ni kecuali no 1...hahaha...poyo..mlm 2 sempat lah knl ngn dak uitm lain..especially puncak..btw..platun 1..mg best....jurulatih kitaowng sporting gler..hehehehe..

ok..kalau waktu makan kitaowang akan makan bersama2...bc doa sama2...mg rindu saat 2..kitaowng ni dibaratkan seperti adik beradik lain mak bpak..kah2..ayat2..semasa makan adalh..jemput mkn jurulatih..jemput mkn komander jmput mkn bk..jmput mkn smua..k pastu terus mkn ngn gelojohnya hingga tercekik..k tipu

sblm kitaowng melakukan sesuatu aktiviti..kita akn dikumpul kan di datran ilmu..seorang ic platun akan kira kekuatan ahli platun masing2..dah ckup semua bru lah aktivit boleh dijalankan..

kalo bgun pg 2...boleh la dikatakan awal..mula2 dia bg bgun kul 5..disbb kn lmbt..potong stgh jm..bgun kul 4.30..lmbt gk...potong stgh jam..bgun kul 4..amek kau..xckup tdo..naik lebam mata .so terjadi lah tdo dalam baris..hehe,,mata nk tahan ni...tp still ley tertutup..ZzZzZ..

so kitaowng belajar mcm mana nak mengawadkan skuad..mengajarkan skuad..kawad tongkat ,peta..kompas..pangkalan hutan..sbb nanti ada ujian bertulis..ujian mengajar dan ujian mengawadkan skuad...n tuk pengetahuan..tongkat 2 adalah diibratkan maruah kitaorang..jatuh tongkt..hilang maruah..cm2 la..tp pltun 1..jatuh tongkat..gigit tongkat

aktiviti riadah kitaorang lakukan adalah..melawat tmpt rempuh halangan..melawat jeq..xmen pown..n menari poco-poco..hah..yg ni aku tak geti..aku men tibai jeq..memang xpnh menari poco-poco ni..bdk2 ni xpert bebeno..

kene ragging x?hmm..kalo kene ragging kt ctu normal la...so..aku xnk cte panjang pasal ragging tuh..sbb kaki aku time tuh dah lenguh2..n berpeluh2...k fulstop..

n de satu mlm 2...kitaowang amat lah terkejut...sbb ditpu...kaki pon da skit..wat moto..rupanya..nak sambut birthday dak2 ni..btw...kitaowang still hapy..lgpon dorang wat mcm 2..nak kita lebey berdisiplin..bknnya saja2..so terima la hakikat...(dalam aty siap lah dak bwah aku t aku kejekan)..hahaha...no2..aku x cm2 ,,aku baik..

pastu kitaoawng terpksa menempuh ujian bertulis, ujian mengawadkan skuad..n mengajarkan skuad..n kenangan masa 2..ayat2 jurulatih adalah..anda gagal..faham?? n hah kau g lah..peluk pokok..ckp saya sayang pokok smbil peluk pokok..ne terjadi kat kwn aku..hahaha..xpon ayat dri komander pengiring..woi..ko tengah dribble bola kew? sbb kaki dia bergoyang2 semasa nk hentak kaki..kih2..mcm2 r...n taley belah ...rami cirit birit,,ngn jurulatih ckaly g serbu toilet...hahaha...adoi..lawok2..

yang ujian bertulis lg r..mula2 jeq senyap..pastu riuh cm pasar malam...tension aku nk jwb soklan..ceh padahal meniru gk..kantoi..!

Itam tak muka?mesti r itam..dah berjemur smpi 12 tgh ary mne xitam..tp..kulit ase cm pijar2..cm kne cili api..first time rase..merah2 pastu mengelupas..

ujan tak? adalah gk ujan..ribut sume ada...bila ribut mkin syok berkawd dak2 ni..bila ujan..mek kaw...lari lintang pukang mcm kambing keluo kandang...

yang pling ingt..pg pkul 4..datang kt dataran ilmu...suwuh duduk..xde pon komander bising..mcm aman jeq time 2...sume ttdo...siap dgr bunyi berdengkur lg...msti pnt cgt 2 kan..tgok da azan subh...memandangkn sujud cm lama..ada dak tdo lam sujud..aiseymen...teruk2..ada yang time allah akbar trus sng diri..ahahhaa...lawok2...

k pas sume ujian selesai..kitaowang fokus tuk perbarisan tamat latihan...huh..sik kne marah jeq..sbb kawad tak tol...mcm2 ragam jurulatih nk betolkan kawad dak2 ni..

n lastly...perbarisan tamat latihan..dup2 dap2..so brmula la lgu ni dari brass band uitm johor..


n lgu ni gk


sumpah..time cepat jalan..kelam kabut nk dgr bunyi rentak ni..fuh...

lastly..lgu ni plk


mcm ni la lbey kurang masa kt libk tp..de perubhan ckt..ne dr RMC

n lgu yang tak lupa...muka yang putih akan menjadi hitam..idung yang mancung akan menjadi belang..suara yg merdu akan menjadi ilang..rindu ngn jurulatih encik Esa..hhehe

nk gmbr? ni gmbr...





k..tq sbb sudi baca


2 comments:

Al-Wardah said...

makin maju sekarang...Tahniah!

dean said...

huhuuh..sama2..semakin mju ke hadapan