BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, October 31, 2011

Latihan intensif bakal komander




Hye n assalamualaikum...maaf sebab dah lama tak update blog.selepas cuty sem ni aku dua event iaitu latihan intensif bakal komander (libk)kat uitm lendu selama 10 hari... bermula 9-19 oktober 2011.. dan jambori bermula..26 - 30 oktober.so aku cerita dulu pasal libk la...

Sebenarnya banyak pengalaman yang aku dapat daripada latihan ni...so aku cerita jeq ape2 yang aku ingt pasal libk ni....mula hari pertama libk...hari pendaftaran...Uitm aku r yang pling semangat sekali dtg,,mana taknya...uitm paling awal sekali datang..ingatkan uitm lain da sampai..rupanya2..lom lg..so aktiviti pada petang tuh terpaksa ditangguhkan r...sbb uitm lain still lg blm sampai..uitm yang terlibat dalam libk ni..adalah uitm melaka (tuan rumah),uitm puncak alam dan puncak perdana,uitm chendering dan uitm aku uitm n9.. so petang tuh kitaowang kemas la tempat penginapan kitaowng...

malam tuh semua uitm sudah smpai kecuali uitm chendering..malam tuh dibahagikan kepada platun...so aku ditempatkan dalam platun 1...aku xmen no lain ni kecuali no 1...hahaha...poyo..mlm 2 sempat lah knl ngn dak uitm lain..especially puncak..btw..platun 1..mg best....jurulatih kitaowng sporting gler..hehehehe..

ok..kalau waktu makan kitaowang akan makan bersama2...bc doa sama2...mg rindu saat 2..kitaowng ni dibaratkan seperti adik beradik lain mak bpak..kah2..ayat2..semasa makan adalh..jemput mkn jurulatih..jemput mkn komander jmput mkn bk..jmput mkn smua..k pastu terus mkn ngn gelojohnya hingga tercekik..k tipu

sblm kitaowng melakukan sesuatu aktiviti..kita akn dikumpul kan di datran ilmu..seorang ic platun akan kira kekuatan ahli platun masing2..dah ckup semua bru lah aktivit boleh dijalankan..

kalo bgun pg 2...boleh la dikatakan awal..mula2 dia bg bgun kul 5..disbb kn lmbt..potong stgh jm..bgun kul 4.30..lmbt gk...potong stgh jam..bgun kul 4..amek kau..xckup tdo..naik lebam mata .so terjadi lah tdo dalam baris..hehe,,mata nk tahan ni...tp still ley tertutup..ZzZzZ..

so kitaowng belajar mcm mana nak mengawadkan skuad..mengajarkan skuad..kawad tongkat ,peta..kompas..pangkalan hutan..sbb nanti ada ujian bertulis..ujian mengajar dan ujian mengawadkan skuad...n tuk pengetahuan..tongkat 2 adalah diibratkan maruah kitaorang..jatuh tongkt..hilang maruah..cm2 la..tp pltun 1..jatuh tongkat..gigit tongkat

aktiviti riadah kitaorang lakukan adalah..melawat tmpt rempuh halangan..melawat jeq..xmen pown..n menari poco-poco..hah..yg ni aku tak geti..aku men tibai jeq..memang xpnh menari poco-poco ni..bdk2 ni xpert bebeno..

kene ragging x?hmm..kalo kene ragging kt ctu normal la...so..aku xnk cte panjang pasal ragging tuh..sbb kaki aku time tuh dah lenguh2..n berpeluh2...k fulstop..

n de satu mlm 2...kitaowang amat lah terkejut...sbb ditpu...kaki pon da skit..wat moto..rupanya..nak sambut birthday dak2 ni..btw...kitaowang still hapy..lgpon dorang wat mcm 2..nak kita lebey berdisiplin..bknnya saja2..so terima la hakikat...(dalam aty siap lah dak bwah aku t aku kejekan)..hahaha...no2..aku x cm2 ,,aku baik..

pastu kitaoawng terpksa menempuh ujian bertulis, ujian mengawadkan skuad..n mengajarkan skuad..n kenangan masa 2..ayat2 jurulatih adalah..anda gagal..faham?? n hah kau g lah..peluk pokok..ckp saya sayang pokok smbil peluk pokok..ne terjadi kat kwn aku..hahaha..xpon ayat dri komander pengiring..woi..ko tengah dribble bola kew? sbb kaki dia bergoyang2 semasa nk hentak kaki..kih2..mcm2 r...n taley belah ...rami cirit birit,,ngn jurulatih ckaly g serbu toilet...hahaha...adoi..lawok2..

yang ujian bertulis lg r..mula2 jeq senyap..pastu riuh cm pasar malam...tension aku nk jwb soklan..ceh padahal meniru gk..kantoi..!

Itam tak muka?mesti r itam..dah berjemur smpi 12 tgh ary mne xitam..tp..kulit ase cm pijar2..cm kne cili api..first time rase..merah2 pastu mengelupas..

ujan tak? adalah gk ujan..ribut sume ada...bila ribut mkin syok berkawd dak2 ni..bila ujan..mek kaw...lari lintang pukang mcm kambing keluo kandang...

yang pling ingt..pg pkul 4..datang kt dataran ilmu...suwuh duduk..xde pon komander bising..mcm aman jeq time 2...sume ttdo...siap dgr bunyi berdengkur lg...msti pnt cgt 2 kan..tgok da azan subh...memandangkn sujud cm lama..ada dak tdo lam sujud..aiseymen...teruk2..ada yang time allah akbar trus sng diri..ahahhaa...lawok2...

k pas sume ujian selesai..kitaowang fokus tuk perbarisan tamat latihan...huh..sik kne marah jeq..sbb kawad tak tol...mcm2 ragam jurulatih nk betolkan kawad dak2 ni..

n lastly...perbarisan tamat latihan..dup2 dap2..so brmula la lgu ni dari brass band uitm johor..


n lgu ni gk


sumpah..time cepat jalan..kelam kabut nk dgr bunyi rentak ni..fuh...

lastly..lgu ni plk


mcm ni la lbey kurang masa kt libk tp..de perubhan ckt..ne dr RMC

n lgu yang tak lupa...muka yang putih akan menjadi hitam..idung yang mancung akan menjadi belang..suara yg merdu akan menjadi ilang..rindu ngn jurulatih encik Esa..hhehe

nk gmbr? ni gmbr...





k..tq sbb sudi baca


Saturday, October 1, 2011

Jom tambah trafik



Assalamualaikum..sesiapa yang nak tmbah traffic lam blog ..meh r...join segmen ni...mcam biasa..
nak tahu syarat-syarat yang harus dilakukan click banner di atas...semoga..join segmen ni yer..marilah kita ramai2 meriahkannya...
keep on smiling :)

Terima lah teguran tu dgn baik

Assalamualaikum...

Teguran? apakah itu teguran?? adakah teguran berkata begini..woi minah ko xmalu kew curik buah mangga orang sebelah hah??? atau ...eh bersihkan rumah ni blh tak...aku tgok da cm sarang ape dah?? tak pun...engkau berubah la polan...aku tahu walaupon ko cmni..sik keluo malam..clubbing,merempit sana sini...ko boleh ubah dr kau 2...aku tahu kau ni baik..tgok muka pon da thu.. atau pon mencegah kemungkaran..menegur orang yang tgh beromen di tanjung. atauu..hmm..mengur supaya berdoa bnda baik2 dan bukanlah mendoakan sebaliknya...

Memang masyarakat kita susah nak menegur antara satu sama lain..lebih2 lagi pada orang yang tak dikenali or orang yang mempunyai pangkat tak pun memang kawan kita sendri..memang agak susah sekali...kalo ditegur...mulalah timbul perasaan bnci kpd sesiapa yang telah ditegur tuh...arggh.. contohnya.ko ingat ko 2 baik sangat kew nk tego aku??crmin muka 2 dulu sblm tego aku..keadaan mcm ni kebannyakkanya terjadi pada kawan2 sebaya kita.memang tak dapat dinafikan..bnda2 mcm ni bnyk berlaku dalam masyarakat.
kita.malah menjadi fenomena dlm masyarakat kita..susah untuk menegur..n susah nk menerima teguran..

Ada ke orang awam yg berani nk menegur mamat n minah2 yg tengah beromen di tmpat yg sunyi dan gelap...dah sah2 memang diorang wat projek kt ctu..sbb xde nur kn..t msti pk..aku ni siapa jeq nk tego orang mcm tuh...t aku plk yang kene balik..biar lah jabatan agama islam yang menego mereka semua. tak ke g2.

Tak pon...nk menegur orang yang mempunyai jawatan tinggi dalam sesuatu perkerjaan..kalau aku tegur bos aku..aku plak yang kena smack down balik...tak masal2 kne buang keje..tak pon..bos msti pandang dearing jeq kt aku t...biola dia..aku tak berani,..bek aku diam seribu kata jeq.. mcm mana nk maju sesebuah syarikat ..kalo bos pon melakukan kesilapan dlm pekerjaan...sbb bos pon manusia biasa gk kn..serupa dia keje sorang2 kalo taknak terima teguran.Insya `Allah bos yang baik adalah bos yang sanggup menerima sebarang teguran drpada anak buahnya.

so hayati hadis ini :

Janganlah kamu tidak memperkatakan kebenaran disebabkan kamu takut kepada manusia. Sebesar-besar jihad adalah berkata benar di sisi pemimpin yang zalim”.

dan

Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Sesiapa yang melihat kemungkaran, maka ubahlah ia dengan tangannya, apabila tidak mampu dengan lidahnya dan apabila tidak mampu dengan hatinya. Demikian itu adalah selemah-lemah iman”.(Muslim)


so dalam konsep menegur adalah sabar.. Dalam berpesan-pesan tentang kebenaran, kita perlu sabar dengan kemarahan atau godaan. Ada orang yang akan marah atau tidak suka dengan nasihat kita.

Al-Asr [1] Demi Masa![2] Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian;[3] Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar..

pahamkan lah dan hatilah ayat ketiga surah al-asr tuh..jadikannya sebagai pegangan untuk menegur manusia..Insya Allah jika kita ikhlas Allah permudahkan kita.

thanx sudi baca n tak skip