BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, June 30, 2012

Kem menggilap mutiara

Assalamualaikum w.b.t kepada semua blogger dan stalker. hari ini ada free sdikit nk update blog..tgok line macam oke..sebab sebelum ni..line tak berapa nak laju sangat..ok balik kepada tajuk utama..minggu lepas aku ada kem menggilap mutiara yang dianjurkan oleh pg`s DPIM..

Kem ini bertujuan untuk menggilap mutiara yang pudar menjadi bersinar..Apa kena mengena dengan mutiara pula? nak tahu.mutiara tuh adalah kami iaitu peserta  kem.. kem ini membantu melahirkan pelajar-pelajar DPIM yang sederhana  untuk mencapai purata gred gpa lebih 3.00 dan insya Allah lebih 3.50 iaitu dekan. 
Kem ini tak seperti kem Culture iaitu tuk pljar 2..00 ke bawah yang lebih memaksa memberi kesedaran yang drastik..tetapi kem kali ini lebih rilex..

Kem ini diadakan selama 3 hari 2 malam di kem Sri Pilah seramai 83 orang.tetapi yang hadir hanya 60 lebih..sebab yang selebihnya ada aktiviti lain iaitu SAP..(sukan antara program)..bukan nak cakap apa..teramatlah rugi sebab dorang x turut serta dalam kem macam ni..best dan banyak memberi kesedaran..

aktiviti :

Hari pertama (Jumaat 22.6.2012) tak berapa detail cgt..taip apa yang ingat je

Bertolak pada pukul 5 petang selepas solat Asar. menaiki bas Uitm dari Uitm kuala Pilah.sampai kem Sri pilah dalam setengah jam je..sampai sana terus letak beg dalam khemah..dan diberi taklimat oleh ahli ajk..tuk pengetahuan semua senior yang handle..mnjadi lebih baik...sbb sudah dijinakkan..sebelum ni kat ladang setiapa hari jumaat memang macam nak makan orang...

solat maghrib berjemaah..makan malam dan belah malamnya diadakan aktiviti ice breaking..selalunya aktiviti ice breaking ni kan kena kenal antara satu sama lain.tetapi kitaowg memang sudah lama kenal antara satu sama lain..pelik la kalo budak2 DPIM tak kenal dengan budak batch sendiri..sebab kami setiap hari jumaat jumpa dan berkumpul di tempat yang sama.walaupon seramai 168 org..msti kene kenal..sbb tuh lah Budak DPIM ni senonim ngn moto unnity against oddity..

aktiviti malam tuh di handlekn oleh fasilitator iaitu abang Madi..lawak giler dia ni...muka da la cm fizz fairuz..abang madi cakap dia suka lakukan aktiviti dengan budak Dpim sbb de aura.haha..malam tuh kami diberikan tugasan untuk membuat bendera kumpulan , lagu , moto , arm badge , dan cheer..masa yang diperuntukkan adalah selama 15 minit..jenuh nk fikir semua tuh dalam masa 15 minit.lagi-lagi nak buat lagu...aku gak bagi ilham kepada ahli kumpulan aku wat lagu...


Arm badge p untuk punctual dan p untuk planters

so, 15 minit berakhir..setiap ahli kumpulan present apa yang dorang dah buat..sampai lah kumpulan aku..aku sebagai ketua kumpulan. nama kumpulan aku adalah "punctual"..moto aku bukan yamaha rxz tuh..tp adalah one time 6.30 am..kenapa? sbb 6.30 am adalah planters..cheers kitaorg pulak...tik tok.tik tok..sekali dengan gaya...krinnggg...one time every time!...lagu nya pulak...we are planters kita mesti punctual 3x..


Bendera kumpulan dengan moto nya sekali on time dan
jam menunjukkan 6.30 pagi

selepas itu , kami setiap individu diberi amanah menjaga sebiji kentang.kena bawa kentang itu kemana sahaja..gi berak ke...tak kira la..kat mana-mana je..bawak je.dan task kumpulan pula..aku sebagai ketua kumpulan diberi amanah untuk menjga 5 kacang tanah..jangan hilang, rosak..dan kulitnya harus dijaga supaya tak mengelupas...pandai2 la nak jaganya macam mana...pas minum malam..tido la...


kacang yang harus dijaga


Hari kedua ( Sabtu 23.6.2012 )

Bangun pagi dalam pukul 5.00 pagi..bagun pagi tuk budak Dpim tak de masalah sangat sebb da biasa sgt bgun pagi ni..lagi2 nk ke ladang...lepas solat subuh...ada senaman aerobik..excercise sana sini..goyang sana sini..lompat sana sini...n then sarap..pas sarap..abang Madi memperkenalkan fasilitator kita yang terdiri daripada lecterur Dpim..so ada lecterur yang kenal..ada yang tak kenal sbb de lecterur baru...lecterur2 ni gk sudah dijinakkan..dr garang kepada baik...kt situ je..pgil lecterur abang atau kakak..kat uitm tak leh maa de gk kene belakung nanti..fasilitator ada dalam 11 org xsilap..abang madi memberi peluang untuk pilih mana satu fasi yang kami nak..rebut punya rebut..aku dapat puan Shampa a.k.a kak Shampa..kami bersama dengan fasi sampai petang..banyak nasihat dan aktiviti diberikan oleh fasi..best gler...last2..main air kat jeram..dengan fasi...

petang tuh dalam pukul lima kita ada aktiviti sukaneka..ingat kan sukaneka tu macam pertandingan..rupa-rupanya suka-suka je..time tgh lawan sambut belon de air..senior suruh je baling belon tuh kt pompuan..abes kelam kabut..ngn tepung2 sekli baling...best gler..enjoy abes..pastuh..ajk senior beri kebenaran mandi jeram kt area ctu..tp aku xmandi pon.tgok je..huhu..malam mcam biasa solat dan ada tazkirah maghrib..tazkirah dripada abng naz...bukan tazkirah ilmu.tp tazkirah pengalaman dia sebgai student Dpim..sbb dia dah part 6 dah..dia cerita lah..zaman kejatuhan dia...zaman dia bangkit...macam mana pahit manis dia...akhrnya dia berjaya apa yang dia nak perolehi..malam tuh juga...ada aktiviti muhasabah diri..biasa la kem kan...de yg ngis..aku xngis pon...sebak je..hehe...malam tuh juga..tido awal sbb awal pagi dalam pukul 4 de aktiviti night walk.


Hari ketiga ( Ahad 24.6.2012)

bagun pagi..dalam kul 4 pagi..4.30 pagi da kena berkumpul.diberikan taklimat sebelum aktiviti,,mata kene tutup dengan kain..jalan dalam hutan secara berkumpulan...agak jauh gak...pengalaman lalu titi...dgr burung berkicauan..dgr bunyi serannga..dengar bunyi air dr jeram..sejuk...seram..keadaan licin...curam..bnyk ranting-ranting. dan last sekali hujan turun..nasib da nk abes tracknya tuh..ingt nk solat subuh dalam hutan disebabkn hujan..so tak jadi la..lepas solat subuh...ade aktiviti merentas desa..lari sama-sama..pon da biasa..sbb pagi2 jumaat sellau lari..tapi tak de lah nk lari sangat..jalan je lebih..huhu..lepas itu aktiviti dengan kak Farah..kena buat menara setinggi pinggang kak farah..dalm masa 10 minit..t ada beban kne letak atas menara tuh..kalo jatuh failed la..huhu..10 minit kot ..mana sempat..wat je la yang mampu...yang pastinya menara aku tumbang..hahhaa

lepas itu aktivit dengan abang Madi..lastik belon dengan lastik getah..lastik la..sampai la pecah..dengan berbekalkan lima peluru seorang..ada gk yang main ngelat pape pon memang best..huhu

belah petang pula..kak farah conteng muka aku dengan water colour sebb krtua kumpulan..sebb bendera kumpulan hilang..ajk yang ambil..ciss.. dalam 4 kumpulan bendera hilang so..dia beri aku water colour tuk conteng anak buah nya muka lak..hahaha..best tol..aku conteng muka budak2 ni...gasekan...

seterusnya..aktiviti dengan abang Madi pulak.dia suruh keluarkan kentang yang kitaowg jaga dan simpan...dan suruh tebuk kentang tuh dengan straw dengan sekali tebuk..berjaya? abang Madi kata boleh...memang tak caye la...dia suruh kita tebuk dengan benda lain pulak..cm pen ke...sbnrnya ada maksud disitu....alasannya adalah..kentang tuh adlah kita...straw tuh adalah usaha kita yang biasa-biasa je..kita tak leh nak tebuk dengan usaha yang sedikit tuk mencapai dekan..so dia suruh kita gunakan alat lain yang lebih keras contoh pen..dan boleh tembus tanpa susah payah..maksudnya..pen tuh adlah usaha kita yang bersungguh-sungguh..hingga boleh mencapai dekan...see..tetapi ada juga budak yang xnk tebuk..sbb takut ada trick..tapi takde trick pon..tuh la jwpn abg Madi yang sangat kukuh kenapa kita perlu tebuk kentang tuh


kentang yang telah ditebuk

dan last sekali majlis penutup..sebelum majlis penutup..kne kemas khemah..turunkan khemah....dan letak beg di tempat beg tuk memudah kan bawa balik...majlis penutup...penghulu kami  iaitu fitri , president pg`s  abg Aizad memberikan ucapan dan ketua program kami iaitu Miss Nur Diana....beliau mengatakan program SUKAN ANTARA PROGRAM..kos DPIM dapat no dua..kalah kepada kos science...dengan kekurangan 1 pingat emas..dari segi kutipan pingat kita no satu..dan dapat anugerah khas team terbaik kejohanan...

dan last sekali kami bergambar sebgai kenangan di kem sri pilah sebelum pulang ke Uitm.

Terima kasih kepada Miss Nurdiana binti ibrahim kerana memberi peluang kepada kami untuk mengubah cara kami dengan mengadakan aktiviti kem seperti ini serta menjaga kebajikan kami dari segi akademik dan kokorikulum...tidak lupa juga kepada barisan fasilitator yang banyak memberikan ilmu yang bermanfaat dan ahli ajk yang sanggup bersengkang mata memastikan program ini berjalan dengan lancar...dan kawan dpim...berharap agar lebih maju ke hadapan..dan ingatlah kata - kata fasi.."saya tak nak lihat kamu berada di kem ini lagi..tapi saya nak lihat kamu di malam anugerah dekan",..Insya Allah










Saturday, June 16, 2012

pengalaman dan kejadian

Aslkm..w.b.t dan salan satu Blogger...hari nie aku ada kat muo lah..hahaha...seminggu naik kuliah da de kt rumah...home sick yang teramat la katakan..padahal sebelum nie 2 bulan cuti..

pengalaman ni biasa2 je..kalo org dgr n bc..tp penglaman nie melibatkan keselamatan..sbb aku dan kawan aku balik malam dari Kuala Pilah ke Muar Johor dgn menunggang motosikal...jaraknya dalam 108 km lah..kitaorg bkn nya lalu highway...tp lalu jalan kampung..boleh dikatakan kitaorg lalu kwsn felda...xde lampu jalan..hanya berpandukan lampu motosikal..

aku dan kawan aku gerak dalam pukul 10 malam camtuh lah..macam2 kita jumpa...jumpa pocong la..pontianak..mcm2..k tipu

biasa la lalu kawasan hutan kan..mula2 jumpa anjing liar..kat tengah2 jalan...lagi sikit nak kene langgar...risau gk acident kt tgh2 hutan dah r xde lampu..

then kitaorg ckt lg nak lggr biawak kot...ttbe binatang tuh lintas..nseb bek..tak lggr..beso la gk..aku nmpk cm biawak..tp kawan aku kata dia nampk cm musang,..

bawak punya bwak..jumpa r spesis x bpe nk comel cgt...jumpa babi hutan...sekor2 lintas jlan...ingtkn da xde
nk lintas..pe lg kwn aku press r minyak kuat2...ttbe kuar lg babi hutan tuh..aku dapat rasakan yang babi tuh akan  berlanggar ngn moto..tp xkene...tak memasal moto kne samak t..

kalo berkenaan cuaca plk...situasi nya agk sejuk...embun tebal...rasa cam dalam econ...

n then..sampai jugak Muar..sampai lm kul 12..2 jam duk atas moto..sampai kebas bontot...

yang kat atas ni pengalaman aku...

bawah ni plak aku cerita kejadian

pernah tengok acident depan mata..x? maksud aku accident berlaku depan2 mata...cmner kne langgar la..kiranya saksi la macam mana kejadian itu berlaku..aku cukup bertuah dapat tengok depan2 mata aku accident tuh berlaku...cmni r ceritanya..kejadian ni berlaku pada malam jumaat..boleh dikatakan dalam 4 orang accident dalam 1 hari ..boleh dikatakan semua yang accident adalah budak DPIM..budak kos aku

n aku nak cerita kejadian accident yang aku sendiri nmpk cmner kejadian itu berlaku..lepas kitaorg makan2 kat green cafe..macam biasa r balik kan...tp budak2 ni boleh pula main bola keranjag kat tengah2 jalan..bola da r lembik...main sepak2 je r...pastu time satu ketika ...kwan aku boleh pula sepak kuat2 bola tu..time tuh dia tgh col...aku xthan r bola dia tuh...sbb aku tunduk..pe lagi...bola tuh terus bergolek2 kat tengah jalan..kawan aku xsempat nk kejar sebb bola tuh pergi jauh.

n malangnya de kereta dr atas bukit nk turun.aku pon da mula riso blh accident cmni..golek n golek bola tuh terus kne langgar ngn kereta..terus masuk bawah kereta..dalam pada masa yang sama...de moto sedang cucuk angin belakang kereta tuh..kereta tuh terus break emergency..terus dak yang bawa moto tu langgr belakang kereta..teruk r gk. bhgin dpn moto ..budaknya...xde pape cgt..lutut je cedera...dak yg accident tuh  budak dpim jugak..nseb bek yang bwk kereta ngn moto tuh mg sama kos..sama part..xde r kecoh cgt

tuan punya keta tuh ckp r..sape punya bola nie..kitaorg diam je..padahal...paham2 je la..dia ingtkan dak2 kt tmpt riadah sana yang baling bola  kt tgh jln...

so kessokkan nya boleh r dikatakan kecoh gk accident tuh..smpai de budak kata..cmni..
eh semalam ko thu x de accident..hah? xtw la kt mana? ala kat depan susur gajah..yeke? cmner boleh accident..? nth la...aku dgr bola ttbe jatuh dari langit ..yeke?  padahal thu apa sebaliknya gn bola jatuh dari langit tuh..

k tuh je r nk cter..pjg2 pon bkn korang baca pon..
aslkm

Friday, June 15, 2012

minggu pertama

Assalamualaikum w.b.t.sebenarnya dah lama tak bukak blog n update entry2 terbaru pasal aku...so ary ni tergerak nk update story ckt..xbnyk pon nk udpate...ckt je..pe yg aku ingt kt kepala otak aku.aku taip..

minggu ni aku da sambung mula belajar balik dah..ingatkan minggu pertama lecterur tak msuk lg...tgok2 lecturer masuk.hampir semua kelas lec masuk..sbb sblm ni..ketua program aku da anouncement kt fb yang dia da aturkan jadual n kata..minggu pertama tuk budak dpim bkn tuk bersuka ria...

so..patut la lecterur msuk..hampir kesemua kelas..accoount pon da bljo..aku pon tkut gk ngn acount ni..sbb senior kata account ssh..so aku nk prepare awl la..tkot kne repeat pulak nanti...

pagi td aku lepak kat rumah kawan aku..tido sana...sbb pg tuh nk tgok bola kt warung...berbaloi gk tgok sbb german mng...wlpon aku xmnt cgt german,,,aku lbh kepada italy..pas tgok tuh tdo la..n pg tuh sarap n test bawak kete kwn aku..kereta manual..da lama xbwk..so..boleh dikatakan..yang x power cgt...
k tuh je nk cte bye